wat is kurk

Hoewel kurk vooral bekend staat als wijnstopper, weten velen niet dat het een uiterst milieuvriendelijk product is, waar het vandaan komt en, nog belangrijker, wat we ermee kunnen doen. Hier lees je alles over kurk!

Wat is kurk?

Kurk is de schors van de kurkeik; 100% natuurlijk, recycleerbaar en herbruikbaar. De schors is een plantaardig weefsel dat bestaat uit cellen, gevuld met een gasvormige mix die vergelijkbaar is met lucht

Cork production

Waar komt kurk vandaan?

Kurkbomen groeien veel in het Middellandse Zeegebied, maar Portugal is bij uitstek het land van de kurk. 30% van het wereldwijde aanbod komt uit Portugal. De Portugezen gaan bijzonder voorzichtig om met deze waardevolle hulpbron. Nieuwe plantages worden jaarlijks geplant om in de toekomst voldoende te kunnen oogsten. Kurkbomen kunnen niet zomaar worden gekapt, omdat de Portugese overheid strenge regels heeft opgesteld.

Hoe oud kan een kurkeik worden?

De kurkeik heeft een levensduur van 250 tot 350 jaar. Elke kurkboom moet 20 tot 25 jaar oud zijn voordat het zijn eerste oogst van kurkschors kan bieden. De eerste kurkoogst staat bekend als ‘virgin’ en heeft een harde en onregelmatige structuur. Na de eerste oogst begint er een nieuwe laag kurk te groeien. Vanaf dit moment wordt de kurkschors maar één keer in negen jaar van de boom gehaald!

Hoe wordt het gemaakt?

Kurkproducten worden gemaakt uit kurkschors. Maar voordat dit product te bewerken is, gaat er een bewerkingsproces aan vooraf. Ten eerste wordt de schors van de boom gehaald en in het bos gelegd om te drogen. Vervolgens wordt de schors gekookt, waardoor de houtachtige buitenlaag loslaat. Hierdoor wordt de schors extra elastisch, zodat het gemakkelijker kan worden afgevlakt.

Hoe worden kurkproducten gemaakt?

Wijnstoppers zijn de meest gebruikte kurkproducten. De dikte van de kurkschors is breder dan de wijnstoppers. Hierdoor kunnen de stoppers er gemakkelijk uitgeperst worden. Onze handtassen, juwelen en designobjecten worden van de restanten van deze schors gemaakt. Ze worden fijngemalen en in mallen geperst. Een speciale freesmachine zorgt ervoor dat de designer zijn product kan frezen in allerlei vormen en maten.

De voordelen van kurk

  • 100% natuurlijk
  • 100% waterproof
  • Licht van gewicht
  • Gemakkelijk te reinigen
  • Zeer duurzaam